TILLBAKS


  

MÅNADSBLAD : DECEMBER 2003


Hej alla Emmaus människor!

Tyvärr måste jag inleda med att meddela den sorgliga nyheten att Luzfanny Rada hastigt lämnat oss. Hon avled den 18.e december. Vi sörjer förlusten och vi som kände henne kommer alltid att minnas bilden av hennes glada leende och förmåga att sprida en god stämning kring sig, och inte minst hennes engagemang för en bättre värld. Våra tankar går till hennes man och barn. Till minne av Luzfanny har stödgruppen för familjen Sobrino öppnat ett konto dit människor som vill hjälpa familjen ekonomiskt kan skicka sina gåvor. Pengarna är till för att täcka utgifter i samband med begravningen, bouppteckningen, resebidrag för Luzfannys släkt, etc. Pengar insätts på kontonr 8420-2 983212485-4 och disponeras av stödgruppen och José Sobrino.

Världsmötet i Burkina Faso
För er som missade cafékvällen (och även för er som hade förmånen att vara med) där Pernilla och Mats berättade om Burkina Faso resan, finns en mycket fin redogörelse i slutet av bladet, att krypa ner i favorit fåtöljen och läsa i vintermörkret. Förhoppningsvis kommer så småningom även en artikel i VK om världsmötet, skriven av Catarina Saha.

Ekonomin har haltat några månader, med följden att Andreas nu har två löner innestående, men i övrigt har Emmaus betalat de nödvändiga, månatliga utgifterna. Världsbutiken har genom sitt stora ekonomiska åtgande vid renoveringen "betalat" 1/6 del av den totala månadskostnaden (om man slår ut det över året) på Bågen fram till nu.

Loppis
En av orsakerna till sviktande ekonomi, är att det inte sålts tillräckligt. Vi behöver mer idealer som sorterar fram attraktiva kläder och prylar. Bågen butiken går emellertid ganska bra. Ansvarig för lördagspersonal i januari är Mats.

Insamling
Örjans sambo, Erika, sätter upp lapparna om insamling av kläder och prylar. Alla som har orken är välkomna att hjälpa till med det arbetet.

Personal
Vi välkomnar Elin-Maria till praktik på Emmaus. Hon stannar förhoppningsvis januari ut och finns både på klädsorteringen och Bågen.

Öppet tider i jul
Vi har stängt fr o m julafton till nyårsafton, med undantag för den 27.e december, då vi har öppet på Bågen kl. 11-15 och på Haga kl. 11-16. Vanliga öppet tider fr o m 2.a januari 2004.

Nästa möte blir torsdagen den 14.e januari klockan 18.30 hos Alex och Pernilla.

År 2003 närmar sig sitt slut, liksom detta månadsblad. Jag ser fram emot att träffa er alla nästa år, över en kopp kaffe och travar med kläder. Alla insatser är värdefulla, och just ditt engagemang kan göra stor skillnad.

Ta vara på stunden, varandra och er själva. Livet är skört.

Jag är glad att ni och Emmaus finns.

God jul och Gott Nytt År önskar SaraLi

Rapport från Burkina Faso
Efter en natt i Paris och 4,5 timmars resa vällde vi, nästan 400 deltagare från över 40 länder ut ur det stora flygplanet ut in i den svallande värmen och den lika svallande välkomstskaran i sina för mötet enkom, vackra uppsydda dräkter. Världsmötet inleddes med invigningen, omringad av ett kraftigt säkerhetsuppbåd då landets president Blaise Compaoré närvarade, dock utan att yttra ett endaste ord. Det gjorde däremot Emmausrörelsens grundare och "still-going-strong" 91-årige Abbe Pierre som på tisdagen med bestörtning konstaterade att B-förslaget(eller referenstexten) inte blev genomröstat och föreslog att den krävda procentsatsen(75%) skulle sänkas. Det vilda förslaget tog han dock tillbaka och de gamla stadgarna från 1988 förblir gällande emellertid med de förändringar som röstades igenom i de sk tilläggen (amendments).

Men jag vill inte heller låta detta "vilda, odemokratiska" yttrande färga bilden av Abbe Pierre som annars fortfarande förmår förmedla mycken klokskap. Sådan besitter också Aminata Traoré(Mali) och Terezinha da Silva(Mozambique) som var språkrör för konferensen "Afrika till afrikanerna" vars formulering Aminata Traoré föreslog vara "Landets tillgångar till dess medborgare". Aminata levererade många meningsfulla förslag(som förvisso inte är nya) om hur problemen ska lösas; Medvetangöra folk, särskilt kvinnor om deras rättigheter, Utbilda, Sträka den "afrikanska identiteten", Mikrokrediter, Kontroll av de egna resurserna (mot de multinationella företagen), Rättvis handel etc.

Ett välkommet avbrott i de stundtals intensivt krävande förhandlingarna i konferenslokalen UMEOA var utflykterna till de nationella solidaritetsprojekt varav vilka vi besökte två (eftersom Mats drabbades av en allvarligare form av "Turistan" och tvingades till sängliggande på fredagen,.....ni förstår kanske). På onsdagen besökte vi Pag-la Yiri vars namn betyder Kvinnan skapar lycka i hemmet. Projektet, som har 11000 medlemmar(varav 1000 män) fördelat på 127 byar, inriktar sig på att stödja och stärka kvinnor bl.a genom utbildning(alfabetisering), sjukdomsförebyggande information, arbete mot könsstympning och i viss mån mikrokrediter. Det senares utbredning begränsas av brist på ekonomiska tillgångar. Benednooma var namnet på det projekt jag(och många andra) besökte på fredagen. Daghem, skola, yrkesskola, eget apotek och tryckeri, svetsverkstad, självförsörjande hushåll med grönsakodling och hönsuppfödning samt en alldeles egen radiostation vars program i syfte att medvetandegöra vunnit flera priser på nationell nivå imponerade stort. Stora delar av projektet finanseras av Bendenoomas egen musik och dansgrupp Saba som varje år turnerar runt i Europa.

Torsdagen ägnades åt de workshops vi uppmanats anmäla oss till i våra hemländer. Mats deltog i den om en "rättvis ekonomi" och jag deltog i den som bar rubriken för ett "befriande medvetandegörande". De övriga handlade om "nya livs och konsumtionsmönster", "etisk finansiering" och den femte om "en värld i fred och ickevåld". Workshopsen utmynnade i en deklaration formulerad baserad på vad de olika grupperna kommit fram till. Eftermiddagen avrundades med en manifestation vars slutstation var utrikesministeriet där utrikesministern(till skillnad från presidenten) mottog oss med ett tal.

Den sista dagen av mötet, lördagen valdes Renzo Fior, sittande ordförande ånyo till denna post. Detta skedde dock inte med den självklarhet som många förväntat sig, för kandidat nummer 2 Franz Walli fick hela 30 % av rösterna. Franz Walli valde emellertid att dra tillbaka sin kandidatur och efter en andra valomgång med Fior och blankrösten som konkurrenter valdes Renzo Fior med den 2/3 dels majoritet som krävdes.

Många nya bekantskaper knöts under världsmötet i Burkina Faso men Mats var kanske allra gladast över att återse de människor som han lärt känna under sin period i Peru.

Det var en stor upplevelse att få delta i detta speciella evenemang och det är svårt att förmedla denna erfarenhet i ord. Om du vill veta mer, ring eller maila oss!

© Copyright 2004 Emmaus Umeå
Webdesign : Linda Sohlberg