TILLBAKS


  

MÅNADSBLAD : FEBRUARI 2003


Jag börjar detta månadsblad med att berätta något sorgligt, för alla er som ännu inte vet. Christer Scherlund, en mångårig Emmaus Umeå medarbetare finns inte längre med oss. Han lämnade oss den 22 januari. Jag och många med mig tänker på hans närmaste. Trots att han inte finns med oss fysiskt så kommer nog många av oss tänka på honom när vi ser Emmaus bussen, det var han som såg till att införskaffa den.

Ålandsresan
Christer hade planerat att följa med till Åland men hann alltså inte detta. Han hade dock redan besökt denna Emmaus grupp och blev förmodligen lika glad som vi över att se ett sånt inspirerande projekt. Som ni ser är detta inspirerande projekt inte möjligt att beskriva på några få rader utan berättelsen ringlar över på nästa sida. Nu börjar det. Under de mer än tio år som förflutit sedan har Emmaus Åland flyttat från en liten till en stor sekondhandaffär, hållit internationella arbetsläger med uppskattad kulturnatta och modevisning, knutit kontakter och sänt kläder och annan utrustning till Polen, Peru och Litauen. I det sistnämnda landet har man startat upp ett välbehövt projekt (Nendre) för ensamstående mödrar, som förövrigt Emmaus Umeås Litauen (och Polen-) resenärer Mats, Andreas och Mattias besökte i november. Om detta kan ni läsa mer om i Helenas välskrivna reseskildring från novemberresan. Förutom dessa projekthar Åland också ett byggretursprojekt i samarbete med arbetsförmedlingen och Katapult som är ett projekt för arbetslösa ungdomar. Man tar också emot samhällstjänstgörare.

Barbro Sundback, en av idésprutarna i Emmaus Åland var med och startade EÅ och grundade också Ålands fredsinstitut som ligger ett stenkast ifrån Emmaus. Det var förresten där vi sov. Den andra eller kanske den främsta idésprutan är Carina Aaltonen vars idéproduktion nästan skrämmer slag på de andra medarbetarna som efter chocken och efter att ha lyssnat på Carinas konkreta förslag sedan sätter igång att genomföra dessa idéer. I huset där Emmaus Åland håller till finns också ett galleri, en hantverksateljé/affär samt inte minst en världsbutik. Någon, kanske var det Carina som sade; ålänningar är vana att ta eget ansvar.

Gävle biståndsgrupp
Vårt reseprogram med tanke på de få dagarna(sönd-tisd) var digert och vi hade även tänkt att besöka Gryttbys Emmaus grupp. Tyvärr hade de inte möjlighet att ta emot oss i den sena timmen och vi stannade därför till på Gävle biståndsgrupp som bl.a. är en av orsakerna till att vår kassa med jämna mellanrum fylls på genom deras inköp av våra klädbalar. Vilken biståndsproduktion, så väl organiserat och vilken fin butik!

Vi som hade privilegiet att få följa med på denna resa var Mats, Mattias, Maja, Helena, Henry och Pernilla

Frankrike och Holland nästa
Emmaus Umeås inspirations- och lärdomsresår fortsätter. I slutet av mars planeras att genomföra en resa till olika Emmausgrupper i Holland och Frankrike, samt ett besök på Emmaus International i Paris. Om du är intresserad och har möjlighet att följa med hör snarast av dig till Mats, Andreas eller Alex eller skriv en lapp och sätt på anslagstavlan. Resan som förmodligen kommer att genomföras med hjälp av minibuss kommer att sträcka sig över två helger och fem vardagar. Emmaus står för en del av summan men runt 1000 kronor betalas personligen av varje medresenär.
Burkina Faso
En resa som inte kan ta med sig lika många intresserade men som kanske är det mest intressanta på mycket länge i Emmaus-världen är världsmötet som äger rum i slutet av november i Burkina Faso 2003. Det tillåtna deltagarantalet från varje grupp är två personer. Grupper från den (materiellt) rikare världen som vill sända två personer ska i så fall bjuda med en deltagare från den (materiellt) mindre rika världen. Mats har tänkt att åka men vill ha ett resesällskap fast inte bara det, för inför denna resa krävs att man läser på för att kunna delta aktivt i de viktiga diskussioner som kommer att äga rum. Hör av dig till Mats om du engagerat intresserad!

Bolivia -- Umeå = Camilla
Som flera av er säkert redan vet är Camilla tillbaka i Umeå om än bara för ett tag, för snart åker hon tillbaka till Bolivia igen. Vi vill, och hon vill gärna berätta om vad hon gjort, sett, lärt och upplevt. Jag, månadsbladsskriverskan träffade henne och vi kom överens att det skulle passa bra torsdagen den 13 februari, klockan 18.15 på Emmaus. Välkomna!

Ugglenytt
Ni kanske minns att Emmaus i höstas fick besök av polisen som efter ett skvallrande tips fått nys om att vi saluförde en uppstoppad pärluggla. Det får man inte, sa polisen och tog den med sig. Pärlugglan befinner sig nu hos åklagaren och det ska nu beslutas om Emmaus eventuella brott och påföljder.

Fasta punkter
Efter allt omkringflaxande ute i världen i detta rekordlånga månadsblad har jag slutligen kommit fram till återkommande fasta punkter. Jag kan förmedla att ekonomin är fortsatt god, vi säljer bättre på loppis än motsvarande period förra året. Insamlingen fyller på våra kläd- och pryllager. Jag har också äran att presentera och välkomna några nya medarbetare Stig Mellberg som bl.a. håller välbehövlig ordning i elrummet och Frank Granström som på halvtid med början från den 2/2 2003 anställts som kommunikations- och stämningsunderlättare, personalvårdare, trivselpresident etc.

Semmeltisdag
Semmelälskaren Helena Olsson föreslår att vi "semlar" någon tisdag framöver. Vad sägs om tisdagen den 11:e februari? Så börjar äntligen detta rekordlånga månadsblad nå sitt slut.

Jag hade som vanligt tänkt att runda av med något originellt koncist klokt men kommer bara på att säga Carpe diem (fånga dagen)

Vänliga hälsningar Pernilla

© Copyright 2004 Emmaus Umeå
Webdesign : Linda Sohlberg