TILLBAKS


  

MÅNADSBLAD : NOVEMBER 2003


Hej allihop i höstmörkret.

Mycket har hänt sen sist och nu ska jag berätta lite av det.

Världsmötet
Som du kanske vet så ska det snart hållas ett världsmöte i Burkina Faso, där vi från Umeå har två representanter, Pernilla och Mats. Under hösten har de försökt förbereda sig inför de diskussioner som ska föras där så mycket de kunnat.

Det som kommer att tas upp under mötet är de förslag till stadgeändringar, som varit under bearbetning under en lång tid. Det handlar i korthet om Emmaus Internationals roll i förhållande till medlemsgrupperna och hur Emmaus i högre grad kan bli en kraft i världspolitiken. Som det nu ser ut finns två olika förslag som kommer att ställas mot varandra och där det då gäller att rösta för det ena.

Adde m fl har jobbat hårt för att sammanfatta vad de olika förslagen går ut på, vilket inte är det lättaste. Kom gärna till Haga och läs den utmärkta sammanfattning Adde har skrivit, så du får ett hum om vad diskussionen handlar om. Eftersom Pernilla och Mats ska företräda oss vill de ha med sig så mycket kunskap som möjligt om vad medlemmar i Emmaus Umeå tycker, hör gärna av dig till dem (de åker den 15/11).

Förutom stadgediskussioner kommer världsmötet att bjuda på en hel del workshopar kring internationella frågor och informella möten mellan emmausfolk från hela världen. Vi önskar våra representanter lycka till i Burkina Faso.

Tråkigheter
En mycket tråkig grej som har hänt är att det har försvunnit pengar från oss. Det verkar som om någon av oss har tagit pengarna, vilket gör det ännu mer otrevligt. Om det är någon som läser detta som har varit i en paniksituation och tagit pengarna vill jag betona att det är så mycket mer än ett ekonomiskt avbräck för Emmaus. Vi måste kunna lita på varandra för att vårt arbete ska fungera. Du borde pratat med emmausfolket istället, det måste finnas andra sätt att tillsammans lösa kriser än att missbruka sitt förtroende på detta vis.

Tyvärr vet vi inte hur stölden gått till, så det vi gjort för att förhindra att det upprepas är att lägga om vissa rutiner kring hur vi hanterar loppiskassan.

Kläder
Under hösten har det uppstått stora problem att få våra klädbalar att hitta fram till bra mottagare. De grupper vi har samarbetat med, t ex Gävle biståndsgrupp har redan mer kläder än de kan ta emot, och dessutom svårt att finansiera frakterna. I hela Europa finns nu ett överskott på insamlade kläder och det är en rätt knepig fråga.

Våra containrar och allt golvutrymme i sorteringen var under ett par kritiska veckor fyllda med balar och osorterade kläder och det kändes riktigt svårt att göra någonting vettigt.

MEN då fick vi höra talas om en grupp i Polen som behövde kläder. Det var Roger Törn från Emmaus Gryttby som fått reda på detta på ett Östeuropamöte i Paris och rekommenderade oss att skicka våra klädbalar dit. Alex känner en av medarbetarna där och har mer info om hur gruppen arbetar, du kommer att få höra mer. Kontakten med gruppen i Polen ledde till att en lastbil med körningar norrut stannade här och fyllde det tomma lastutrymmet på väg tillbaks till Polen med våra klädbalar. Sändningen har kommit fram dit den ska och det finns åter plats i containrarna här på Haga. Mottagarna är själva mycket nöjda med klädleveransen och behöver mer i framtiden.

Vadan och varthän?
Under två dagar i september hade jag den stora glädjen att härbärgera vadan och varthän-mötet, ett slags forum där vi fick chans att prata lite mer långsiktigt om sånt som är viktigt för Emmaus Umeås arbete. Vilka intentioner vi har med våra handlingar och vilka mål.

Nåväl, detta möte ägde rum i Överboda hemma hos mig och vi var ett tiotal personer som diskuterade av hjärtans lust. Mycket av tyngdpunkten låg på stadgeändringsförslagen, för att Pernilla och Mats skulle få chans att pejla vad alla tycker och så småningom kunna välja hur de ska rösta. Det vi kom fram till var att de har vårt förtroende att med medlemmarnas olika åsikter i bagaget själva komma fram till hur de ska rösta.

Om du vill läsa vad vi sa på mötet finns det ett diskussionsprotokoll på Haga. Du kan också få det skickat via e-post om du hör av dig till mig, Stina.

Höstpromenad
Vi behöver några fler personer som delar ut lappar. Är du intresserad av att kombinera din höstpromenad med att lappa ett större eller mindre område är det väldigt välkommet.

Fler sorterare
Nu är det ganska så välstädat i sorteringen, och det kommer att bli ännu bättre snart. Vi behöver fler händer som sorterar, så vi kan fylla hålen efter sålda kläder både på Haga och Bågen. Kom gärna en tisdagskväll eller flera och gör en insats. Om du är ledig dagtid kan du givetvis komma då om det passar dig bättre. Har du en kompis som du tror skulle vara intresserad, kan du gärna be honom eller henne att följa med. Ett förslag är att ni kommer en torsdag, då jag lagar soppa åt alla som är här och jobbar. Jag är inte här riktigt varje torsdag, men så ofta jag kan.

Nya medarbetare
Vi har en ny medarbetare, Magnus Lövgren, som är här som praktikant. Han har snabbt kommit in i arbetet och fått prova på det mesta redan. Välkommen Magnus! Dessutom ska Eva L, som varit här och introducerat Magnus komma tillbaks efter en tids frånvaro. Hon kommer att jobba varje torsdag. Välkommen tillbaka Eva!

Somalia
En grupp från Somalia har också börjat sortera och bala kläder för ett eget projekt, samtidigt som de också hjälper oss att plocka ut kläder för försäljning. De är involverade i ett projekt finansierat av forum Syd i Somalia för att bygga en skola där nere, och i samband med detta kommer det också att göras en klädsändning.

Folk från Somaliagruppen är här och jobbar en eller två gånger i veckan sedan ett par veckor tillbaka, oftast på kvällar och helger. Även den gruppen hälsas hjärtligt välkomna hit till Emmaus!

Ja, det var det jag hade att berätta.

Vi ses kanske på Emmaus.

Hälsningar Stina Lundin

© Copyright 2004 Emmaus Umeå
Webdesign : Linda Sohlberg