MÅNADSBLADSARKIV

  

MÅNADSBLAD : NOVEMBER 2004Hej allihopa! Nu är det mörkt, trist och jag måste bråka med min dator för att berätta för er hur läget är på EMMAUS. Bra, tror jag.

Först vill jag informera er om den roliga Lucia festen där man kan äta köttbullar med risgrynsgröt om man inte är som Chips (Andreas):VEGAN. Som vanligt den 13 december på Haga och knytkalas eller kalaskula som jag själv brukar säga. Det mangranna (Pernilla hittade på) Luciatåget dyker upp kl. 17.30.

Kylskåpshistorien (kylskåpet som någon dummis dumpat hos oss) fick ett lyckligt slut genom Hasses kontakt med Ragnsells tog hand om skrället.

Personal
Jörgen har slutat men Åke har börjat. Välkommen Åke! Anne får pengar för att jobba, ett år framåt. Synnöve har ont i knäna, sköt om dej! Hoppas Sigge med sin varma sångröst och du kommer på Luciafesten. Roligt att det är lätt att få folk att stå på Bågen och Haga.

Ekonomi
“Comme ci comme ca”, som vi säger på mitt språk.

ElinMarias och Henriks besök hos Emmaus i Paris!

Hej! Här kommer liten berättelse från ElinMaria som har smurfat med en Henrik i Paris. Där besökte vi Emmaus international för att sedan åka ut till en Emmaus community i förorten Neuilly-sur-Marne.

Alltsammans var väldigt spontant och oförberett men vi blev varmt välkomnade trots att de hade fullt upp. Det Emmaus vi sökte upp ligger centralt i Paris och där finns kontoret för Emmaus international och ett natthärbärge för hemlösa. De berättade att situationen för Emmaus i Paris ser väldigt annorlunda ut jämförelse med Sverige. Många hemlösa har som i Sverige något missbruk men även utslängda ungdomar eller hela flyktingfamiljer finns det många. Emmaus i Paris är väldigt väl utvecklat. De har stort folkligt stöd och en hel del tolerans från staten även om de inte får något stöd. I kolossala Notre Dams tak finns en enorm affisch på Abbe Pierre. De har stort folkligt stöd och en hel del tolerans från staten även om de inte får något stöd. I kolossala Notre Dams tak finns en enorm affisch på Abbe Pierre. Jag fick en skön känsla för hur stort Emmaus är och vad det gör för många människor i nöd. Det finns många grenar i Emmaus arbete och vi åkte ut till en community som tillhör UCC som är en federation bestående av 49 grupper. En community är en grupp tidigare hemlösa som bor och arbetar tillsammans på en returmarknad. Vi fick hämtning ute på stationen. De berättade att meningen med community är att fånga upp bostadslösa och erbjuda dom ett husrum som finansieras genom deras deltagande i återvinningsmarknader. Tanken är väldigt mycket att ett arbete ger en känsla av värdighet, och ett ansvarsområde peppar många med drog och alkoholmissbruk att erövra lite mer makt över sina liv.

Peppen leder för många till att de sedan på egen hand sedan söker arbete. Det finns två anställningar som innebär att vara spindel i communityts nät. Även ca 40 volontärer och tidigare community- boende kommer för att hjälpa till. Ute i Neuilly Sur Marne bor 49 människor i olika åldrar och av olika anledningar, deras gemensamma nämnare är att de tidigare vart bostadslösa. Vi tittade runt i återvinningsmarknaden som är väl organiserad och mycket snyggt ordnad. Den är stor och består av olika avdelningar med tillhörande butiker.

Klädberget är enormt och har flera sektioner. Trasiga kläder görs bland annat byggnadsmaterial av! Det finns en butik tillägnad kläder och skor som är i extra bra skick och en butik för kläder i sämre skick. Övriga butiker som finns är möbelmarknad, bokhandel och elmarknad. Vi tittar in i verkstäderna där man reparerar och ordnar med prylarna. Det är tomt nu för de flesta har slutat för dagen. Två hundar som bor på området leker med oss medan vi strosar omkring. När vi åker därifrån i ett mörknande Paris har jag en skön och glad känsla i magen. Jag och Henrik tänker att det är imponerande vad mycket en organisation kan göra för människor. Jag känner att jag har närmat mig Emmaus själ något mera och förstått vilket jätterörelse det är. Det känns hoppfullt att en organisation kan vara så väletablerad.

Massor av pepp och mycket kram till alla Emmaus- entusiaster! Det kanske inte alltid känns som att det verkligen gör förändring när man knopar och sliter med sina visioner, men det finns fullt av exempel där det faktiskt går! Att besöka Emmaus i Paris har givit mig en större tilltro till förmågan. Emmaus i Paris tar gärna emot besök, det är bra om man meddelar sig i förväg, för det finns alltid mycket att göra. /ElinMaria

Tack och hej, leverpastej (ja, inte till dig Chips/Andreas)
/Alex och Felix

Eftersom detta utskick har blivit försenat pga det vanliga datastrulet så är det lite ytterligare saker som hänt som jag (veganen alltså) tar och pressar in här i slutet.

Dels så, ifall någon har missat det, visas emmausfilmen ”Att hitta sitt” på folkets bio, nu den här veckan (tom 27/11). Det finns ju fortfarande videos att låna på emmaus ifall någon inte hinner med att flänga iväg till bion.

Sen har vi Möte på onsdag (1/12) på haga och förutom de vanliga detaljerna som brukar avhandlas så kommer Stina att berätta och visa bilder om sin senaste resa till…tja var det Bolivia den här gången, någonstans däromkring åtminstone.

I och med nästa vecka har vi öppen på bågen varje vardag....

Till sist så kommer detta…
Stöd Emmaus - spara i JAK Medlemsbank!

När Emmaus utökade sin verksamhet tog vi ett lån i JAK Medlemsbank för att kunna köpa butikslokalen på bågen. Lånet är räntefritt men kräver ett eftersparande som sker samtidigt med återbetalandet av lånet. Hälften av eftersparandet har vi räknat med att föreningen gör, för den andra hälften behöver vi din hjälp.

Så här fungerar det
Du sparar dina pengar på ett eget JAK-konto som du naturligtvis själv disponerar. Ditt sparande på JAK underlättar Emmaus arbete genom att det ersätter en del av föreningens eftersparande. Föreningen betalar ingen ränta på lånet och därför får du heller ingen ränta på dina sparpengar, men tillsammans delar vi tillfredställelsen att frigöra resurser till föreningens egentliga arbete. Du behöver inte vara medlem i JAK för att stödspara åt Emmaus.

Så här gör du
Pengar som du kanske bara har stående på ett vanligt bankkonto, sätter du in på ett eget stödsparkonto hos JAK. Tag kontakt med JAK i Skövde, 0500-46 45 00 och öppna ett stödsparkonto, eller sätt in ett belopp på JAKs postgiro 40 62 85-7 och ange namn, adress och personnummer samt att sparandet avser Stödspar Emmaus Umeå.

Pengarna kan du förstås ta ut när som helst om något oförutsett skulle inträffa, men företrädesvis är det tänkt som ett långsiktigt sparande. Du löper aldrig någon risk att förlora dina sparpengar eftersom JAK har samma statliga insättningsgaranti som andra banker.

Om du funderar över något, ring

Mattias på 090-31251 eller 0739-92 30 82
KarinMalin på 090-19 19 12 eller 070-393 00 65

© Copyright 2004 Emmaus Umeå
Webdesign : Linda Sohlberg